Veterinární registrační číslo: CZ 72850170
Mlékárna je umístěna vedle mléčnice.
Před zahájením výroby procházíme očistou v nově vybudované hygienické smyčce, která současně slouží i pro účely pracovníků kuchyně a hospody.
Používáme šetrnou pasteraci po dobu 30 sekund při teplotě 72°C, po níž následuje prudké zchlazení.
Funkční závislost času a teploty procesu pasterace je pro zajištění zpětné kontroly nepřetržitě zaznamenávána do počítače.
Bezprostředně poté je mléko zpracováváno na sýry a další výrobky.
Provoz mlékárny je řízen rozsáhlou dokumentací:
1. Provozní řád
2. Sanitační řád – čisticí plány jednotlivých obvodů
3. Zásobování vodou – systém kontroly pitné vody
4. Deratizační řád – systém hubení škůdců
5. Lidské zdroje – školení, zdravotní průkazy, pracovní oděvy
6. Dispoziční řešení – pracovní zóny, pohyby a jejich křížení
7. Identifikace a sledovatelnost – značení výrobků (pohyb vstupů a výstupů procesu)
8. Odpadový řád – systém likvidace odpadů
9. Metrologický řád – systém kalibrace měřidel
10. HACCP – kritické kontrolní body provozu, analýza nebezpečí neshody
11. EU PoS – databáze prohlášení o shodě použitých materiálu stavby a technologie